Blogs

Luisteren is zeg maar wel een dingetje

Ingezonden door: ha 4 Sep 2015

Frank belde me. Hij wilde graag kennismaken én informatie over hoe coaching hem zou kunnen helpen. Hij zat ergens mee, en kwam er niet echt uit. We spreken af om 10.00 uur in de ochtend op één van onze locaties. Ik kan me niet herinneren dat ik aan het begin überhaupt een vraag heb gesteld. Frank steekt meteen van wal. 

Wat hem dwars zit, wie daar mee te maken heeft, hoe lang het al speelt, en wat volgens hem de oorzaak is. En vervolgens zelfs hoe hij het denkt op te lossen. Ik herinner me het niet precies, maar ik denk dat ik misschien 2 verhelderingsvragen heb gesteld in ons gesprek. Meer was niet nodig.

Na drie kwartier valt het stil. Frank slaakt een zucht van opluchting met de woorden: “Dank je wel. Ik vond het een heel goed gesprek.”

Nou ja gesprek. Ik heb alleen maar geluisterd. Dat lijkt overigens gemakkelijker dan dat het is. Luisteren is wat je noemt wel een dingetje. Eén van de meest interessante opleidingen die ik heb gevolgd ging alleen maar om het leren luisteren. Die keus maakte ik toen ik deze uitspraak las van Ralph Nichols: The most basis of all human needs is the need to understand and be understood. The best way to understand people is to listen to them.

Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat mensen een ander na maximaal 18 seconden al onderbreken. Ik heb de proef op de som genomen en het is waar! Er zijn ook onderzoeken waaruit blijkt dat mensen maximaal 3 minuten nodig hebben om hun hele verhaal te doen. Ook daar heb ik mijn eigen ervaringen opgedaan. Vaak is het nog minder dan 3 minuten. Wat zegt dat? Zegt dat iets over onze behoefte om het voor een ander te willen ‘fixen’ of hebben we gewoonweg geen geduld om echt te luisteren?

Marshall B. Rosenberg ( Amerikaanse psycholoog en de ontwerper van het model van Geweldloze communicatie (Nonviolent Communication) zegt: Healing energy of listening does the job. Don’t do something, be there.

Luisteren is de belangrijkste vaardigheid van een coach. Kootsjhuys heeft een team van professionele luisteraars. Wil je zelf ervaren wat een luistersessie voor jou kan betekenen ? Maak een afspraak.

Geschreven door Marja Davids