Blogs

Nieuw perspectief, een combinatie van achtergrond en toeval

Ingezonden door: ha 11 Sep 2015

Annejet van der Zijl ( biograaf van o.a. Prins Bernard) vertelt bij Zomergasten dat ze als journalist bij een krant geen newsgetter was. Ze is gefascineerd door de manier waarop mensen hun plek vinden in het leven. Ze maakt in haar biografiën een reconstructie en onderzoekt waar iemand van zijn pad is afgeraakt en hoe het spoor terug weer is gevonden. Ze heeft ontdekt dat achtergrond en toeval hierbij een grote rol spelen.

Esther is 55 jaar. Ze heeft 35 jaar als administratief en logistiek medewerkster gewerkt bij een groot logistiek bedrijf. Haar werk wordt in de toekomst uitbesteed aan een extern bedrijf omdat dit goedkoper is. Haar dienstverband wordt na 35 jaar beeindigd.

Dit verhaal vertelt ze mij in het kennismakingsgesprek in het kader van haar outplacementtraject, aangeboden door haar ex-werkgever.  Nu kan ik eindelijk gaan doen wat bij me past en wat ik echt leuk vind om te doen. De laatste jaren zijn er veel veranderingen geweest in het bedrijf waar ik werkte. Mensen zijn ontslagen, afdelingen verhuisd en het werk moet gedaan worden met steeds minder mensen. In mijn nieuwe baan wil ik heel graag met mensen werken”.

De eerste opdracht voor Esther is het schrijven van haar biografie over haar levensloop en haar loopbaan.  De opdracht is het begin van ons traject. Hiermee gaan op zoek naar de rode draad in haar loopbaan, haar achtergrond. Bij het bespreken van deze opdracht vertelt ze dat haar ouders vanaf haar 10e jaar een cafe hadden en dat dit heel bepalend is geweest in haar leven. Ze heeft zelf ook veel gewerkt in het cafe toen ze ouder was en heeft er goede herinneringen aan. Er was altijd drukte en gezelligheid. Een nadeel was dat haar ouders weinig tijd hadden voor haar. Het gesprek gaat verder over de keuzes die ze gemaakt heeft in haar leven en wat haar kwaliteiten zijn. We komen tot de conclusie dat ze graag met mensen werkt en zich makkelijk aanpast aan veranderende omstandigheden en er het beste van maakt. Dat ze heel zelfstandig en onafhankelijk is en daardoor niet makkelijk hulp van anderen vraagt. Hier ligt haar kracht, maar ook haar valkuil.

Als we het gesprek afronden vertelt ze terloops dat ze gevraagd is om een cafe over te nemen in haar dorp. Toeval? Ik denk het niet. Deze vraag komt op het perfecte moment in haar loopbaan. Ze twijfelt of ze dit wel aan kan en of ze het risico aandurft. Dit gaan we samen verder onderzoeken. Het cafe loopt nu slecht, maar ze heeft al veel ideëen waardoor het weer een bloeiend bedrijf kan worden.

Logisch..... het cafeleven, daar is ze mee opgegroeid. Bij toeval krijgt ze nu de kans die lijn voort te zetten.  Haar eigen ontdekking  dat mensen  het spoor vinden door de combinatie van achtergrond en toeval lijkt hiermee bevestigd.

Zelf ook toe aan een nieuw perspectief?

Sta jij ook aan de vooravond van een nieuwe fase? Of vind je het zelf gewoon tijd om een nieuw pad in te slaan? Bekijk eens onze coachingsreizen. In een week tijd helpt Kootsjhuys jou aan nieuwe inzichten en een antwoord op jouw loopbaanvraag.

Geschreven door Rienne Oomes